Boşanma Davasını İlk Kimin Açtığı Önemli mi?
Boşanma davalarında müvekkillerden sıkça gelen sorulardan biri de boşanma davasını kimin önce açtığının bir önemi olup olmadığı. Boşanma davalarında TMK ilgili maddeler gereği kusur esastır. Daha ağır kusurlu olan tarafın boşanma davası reddedilecektir. Bu sebeple davanın öncelikle kimin açtığının değil boşanma sebepleri bakımından (bazı istisnai boşanma sebeplerinde kusur aranmaz.) kimin daha ağır kusurlu olduğu önemlidir. Dolayısıyla boşanma davasını ilk açan değil iddialarını deliller ile ispatlayan taraf kazanır.
Eşlerden Biri Boşanmak İstemiyorsa Yine De Boşanma Kararı Verilebilir Mi?
Boşanma davasını açan taraf iddialarını ispatlamakla yükümlüdür. Davacı taraf, boşanma sebeplerini açıklayıp ispatlamalıdır. Mahkemenin boşanma sebeplerinde diğer eşin daha ağır kusurlu veya eşit kusurlu olduğunu tespit etmesi halinde tarafların boşanmalarına karar verilir. Bu durumda eşlerden birinin boşanmak istememesinin bir önemi bulunmamaktadır.
Boşanma Davasında WhatsApp Mesajları Delil Olabilir Mi?
Boşanma davalarında Facebook, WhatsApp gibi uygulama içeriklerinin delil olarak kullanılması somut olaya göre değişebilecektir. Eğer olası bir boşanma davasında vs. delil olarak kullanma amaçlı, delil yaratma maksatlı oluşturulan bir içerik olduğu ispatlanırsa söz konusu delil hükme esas alınamaz.
Yargıtay bazı kararlarında; sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların, ancak hesap sahibi veya aynı paylaşım ortamında (Facebook, WhatsApp, Twitter) bulunan kişilerce delil olarak kullanımını kabul etmektedir.
Boşanma Davasında Video, Ses Kaydı Delil Olabilir Mi?
Boşanma davalarında hukuka aykırı yollarla elde edilmeyen her türlü delil kullanılabilir. Yargıtay birçok kararında; özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamayacağını, eşlerin ortak yaşam alanının bireysel tek tek özel yaşam alanı olmadığı, aile yaşan alanı olduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda eşinin kendisini aldattığını düşünen eşin ortak konuta eşinin bilgisi dahilinde ses kayıt cihazı yerleştirmesi ve bu suretle sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışları tespit etmesinde özel hayatın gizliliğinin ihlalinden bahsedilemeyeceğini, bu delilinin hukuka uygun olduğunu belirtmiştir.
Eşime Boşanma Davası Açtım. Davamızı Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüştürebilir Miyim?
Evet. Boşanma davası sonucunda verilen boşanma kararı kesinleşene kadar her aşamada anlaşmalı boşanmaya karar verilmesi mümkündür. Anlaşmalı açılan boşanma davası çekişmeliye, çekişmeli açılan boşanma davası anlaşmalıya dönüştürülebilir.
Anlaşmalı Boşanma Durumunda Duruşmaya Katılmak Zorunda Mıyım?
Anlaşmalı boşanmada tarafların bizzat duruşmaya katılarak hakim huzurunda protokolde anlaştıkları hususları belirtmeleri gerekmektedir.
Evleneli 1 Yıl Olmadı. Fakat Anlaşmalı Boşanmak İstiyoruz. Mümkün mü?
Anlaşmalı boşanmanın şartlarından birisi de en az bir yıldır evli olmaktır. Bu sebeple evliliğin bir yılı dolmadan açılan anlaşmalı boşanma davası reddedilecektir.
Boşanma Davası Devam Ederken Eşlerden Biri Ölürse Ne Olur?
Eşlerden birinin ölümü evliliği kendiliğinden sonlandırmaktadır. Bu nedenle davacı veya davalı hangisinin öldüğü farketmeksizin, dava sırasında eşlerden birinin ölmesi durumunda dava konusuz kalır ve mahkeme karar verilmesine yer olmadığına dair karar verir.
Boşanma Davamı Açtıktan Sonra Eşimle Barıştık. Ne Yapmalıyım?
Boşanma davası açıldıktan sonra eşiyle barışan davacı eş, evlilik birliğinin sürdürülmesini istiyorsa boşanma davasından feragat edebilir. Feragat, karşı tarafın veya mahkemenin muvafakatına bağlı değildir.
Boşanma davaları son derece teknik, her bir hususun somut delilleriyle ispatlanması gereken bir hukuk dalıdır. Dolayısıyla bu alanda uzman bir boşanma avukatından danışmanlık alınması faydalı olacaktır.